Blogg

För ett år sedan valde jag att kasta mig ut och satsa fullt ut på min dröm. Jag sa upp mig från mitt jobb och skapade mitt drömjobb i mitt eget bolag. Precis efter öppningen av Elva Bruk postade jag ett inlägg i bloggen om varför jag tog steget just då i mitt liv. Jag avslutade inlägget med en text som jag tittat tillbaka på många gånger under det här året;

”…för jag visste, att från och med nu ska jag leva precis som jag vill leva mitt liv. Jag ska eftersträva en balans mellan det jag brinner för, mitt arbete och min familj.”

Och det är just det, balansen mellan att få vara kreativ, att arbeta och uppnå mål, och tiden med mina älskade barn och min otroliga man som jag inte får ihop. Förutsättningarna var rätt från början, ändrades, och verkligheten blev en annan. Vi har anpassat vår verksamhet efter verkligheten som vi befinner oss i just då, men någonstans på vägen så tappade jag varför jag gör det här. Balansen.

 

När vi öppnade Elva Bruk butik & fabrik så var tanken att huvudverksamheten skulle ligga i att jobba mot företag med produktframställning, doftsättning och konceptutveckling av befintliga produkter. Vi skulle ha utrymme för fler produkter, i samarbete med fler företag. Vi skulle ha kreativa kurser i Milkpaint och Breathwalk som en tjänst att erbjuda grupper och företag. På det här sättet skulle vi kunna styra min tid, jobba effektivt och tjäna pengar på riktade insatser. Det skulle möjliggöra att vi skulle kunna ha en butik i fabriken som var öppen efter behov och säsong, då jag ändå befann mig på plats. Butikens roll skulle vara att komma slutkonsumenten närmare, en arena för att lyfta egna och andras varumärken och med ett tydligt hållbart fokus. ”Mostly eco, always friendly” var ledorden. Allt gick precis enligt planen i fem månader. Butiken var öppen onsdag till lördag, jag hade gott om tid för barnen, tid för kundbesök ute på företag, tid att släppa loss kreativiteten, tid att bygga upp Elva Bruks varumärke med lokala producenter. Jag hann till och med utbilda mig inom mitt stora intresse Breathwalk. Företaget gick runt, jag tog ut lön. Vi hade just kommit oss upp ovanför vattenytan ekonomiskt och hade ett litet eget kapital i bolaget igen. Tills den 13 september 2017, då allt vände.

Fastigheten som Elva Bruk låg i drabbades av en vattenskada som hade utvecklats till mögel. Jag hade känt det, jag hostade så fort jag kom in på kontoret och köket. Min man som har astma kunde inte vistas längre stunder på kontoret. Men det tog tid att få dit rätt folk och en sommar kom emellan. När hösten kom så blev det outhärdligt att vara i bakutrymmena i butiken och både jag och fastighetsägaren var högst angelägna om att få veta vad som var fel. Det var fukt, massor av fukt. Och så svartmögel på det. Vi stängde butiken på dagen då allting var fuktsmittat.

Jag trodde att man var skyddad som hyresgäst, att försäkringar skulle täcka när sånna här saker händer. ”Det är ju inte mitt fel det här” tänkte jag, så det kommer ju att ordna sig förstås. Försäkringshandläggaren tyckte dock annorlunda och sa direkt att ”Agera som att du inte får ut en krona, för det är inte säkert att du får det”. Där och då tänkte jag ”Jävla idiot” men nu i efterhand så är jag faktiskt tacksam. För de orden gjorde att jag direkt tog tag i att säkra bolagets överlevnad. Jag kollade kontot och räknade ut hur länge vi skulle klara oss på de pengar som fanns utan några som helst intäkter. Då fick vi en tidsram att agera inom. Jag ringde alla återförsäljare och förklarade varför jag inte kan skicka några varor. Jag fortsatte med alla mina kontakter för att fixa en ny lokal med öppningsdatum i tid innan bolagets kapital var slut. Jag och min man hade många och långa luncher på Brygg CC där vi fattade stora beslut för bolaget och vår familj. Vi var helt överens i det beslut vi tog, bättre att satsa tid och pengar för att rädda det här vi byggt upp under fyra år, än att förlora allt för något vi inte är orsaken till.

Vi öppnade prick en månad senare, på ett bättre affärsläge, men i en betydligt mindre lokal. Läget ställde nya krav på öppettider och förtaget blev mer butiksinriktat. Omsättningen ökade radikalt i butiken och responsen var så positiv! Men det finns två sidor på alla mynt och på det här läget så blev verksamheten något som inte rimmade med orsaken till att jag startade Elva Bruk. Balansen mellan jobb, kreativitet och familj föll totalt.

Vi fick inte ut en krona på försäkringen, precis som försäkringshandläggaren förutspått. Det var en ”Icke ersättningsbar skada” då det inte var en ny vattenskada utan någon skett över tid genom markfukt. Jag som hyresgäst stod då helt oskyddad. Vi tog hjälp av en jurist för att titta över detta, mest för att få ett lugn i vår situation och för att få veta om det fanns något mer vi kunde göra. Vi har under hela tiden med vattenskadan haft en bra dialog med fastighetsägaren och de ersatte oss för de direkta skadorna detta orsakat oss. Det innebär förstört varulager och saneringskostnader av inventarier och produkter. Vi är givetvis tacksamma för det, men den summan står för en mycket liten del av vad allt detta kostade oss. Kostnaderna för att ha verksamheten stilla i en månad, flytt till ny lokal, iordningställande av den, nya skyltar, nytt varulager, leveranser jag inte kunnat skicka, förlorade kunder- det fick vi bekosta med våra egna privata pengar.

Som ni ser så skriver jag ”vi” ibland när det gäller företaget. Och det är för att jag och min man gör det här tillsammans. Det är en familjeangelägenhet att försörja, vara lycklig, och fördela tiden med varandra på bästa sätt. Det är också därför har vi beslutat att stänga Elva Bruks fysiska butik. Jag jobbar sex dagar i veckan, träffar min familj på tok för lite. Den fantastiska försäljningen vi haft har ätits upp av de enorma kostnader som vattenskadan kostat oss. Jag tar lön så att vi klarar oss men inte så mycket mer. Jag hinner inte jobba med produktutveckling eller försäljning till företag då butiken kräver fullt fokus på det nya läget. Vi har gått till att bli en butik-butik, vilket förvisso är trevligt men inte i linje med vår affärsidé och affärsplan. Butiken går runt på helåret, har en enorm potential att växa och jag tror att den fysiska butiken har en viktig roll att fylla i Skellefteå. Det är bara det att jag inte är villig att göra det som krävs för att ta Elva Bruk dit under de förutsättningar som råder. Den verkligheten vi drömde om, med balans mellan jobb, kreativitet och familj är möjlig också, men inte i närtid, och mina barn är bara små en gång.

 

Det som händer nu är att vi stänger Elva Bruks fysiska butik. Vi säljer ut delar av sortimentet med 40 % rabatt från imorgon måndag 26-torsdag 29 mars, har påskstängt långfredag till annandag påsk och öppnar igen tisdag 3 april-lördag 7 april. Vi fortsätter driva Elva Bruks webbshop med ett tydligare fokus på yogaprodukter, något som fungerat väldigt bra på nätet. Vi startar också ett nytt koncept för Elva Bruk, en Shop in Shop som öppnar på Interflora, Guldstadens blommor i slutet av april. I vår Shop in shop kommer vi att ha en egen del i butiken där våra populäraste produkter kommer att säljas, som Västerbottensåpa, Naturlig Deo, Malin i Ratan, A Piece of, Paz by Julia, lite borstar från Iris hantverk, hamamhanddukar från Atelje Stockholm och lokalknutna armband.

Jag kommer även fortsättningsvis hålla kurser i Milkpaint och Breathwalk och färgen finns att beställa i vår webbshop. Har ni ett kommande event, företagskvällar, möhippor eller önskar aktiviteter i byaföreningar eller liknande så kontakta mig på helena@apieceof.se för bokning och prisförfrågan.

Jag vill avsluta med att rikta ett stort tack till alla kunder som besökt, handlat, stöttat, peppat oss under året och vi kommer att sakna att träffa er varje dag! Varmt välkomna in i butiken de här sista dagarna och fynda hållbara produkter! Och om någon önskar anställa en glad 36-årig småbarnsmamma med massor av idéer, modet att hoppa och drivet att genomföra dem- ring mig 🙂

Varma hälsningar Helena

Inga kommentarer

Lämna en kommentar